Dünya Tarihinde İlkler: Tarihte İlk Kadın Hükümdar, Bozkır Kraliçesi Tomris

Dünya tarihinde ilk kadın hükümdar olarak anılan Tomris, M.Ö. 530'larda Orta Asya Bozkırlarındaki bir Türk Devleti olan Massagetler’in hükümdarıydı.

Massagetler’in komşusu, ilk Pers devleti olan Ahameniş İmparatorluğu’ydu. Bu İmparatorluğu’nun kurucusu ve ilk hükümdarı olan II. Kiros, bilinen adıyla Büyük Kiros’tu.

Medlerin, Lidyalıların ve Yeni Babil İmparatorluğunun topraklarını ele geçiren Kral Büyük Kiros, Ortadoğu’dan Batı Anadolu’ya kadar geniş bir alanı kapsayan İmparatorluğunu kurmuş ve İmparatorluğun merkezi olarak ta Babil’i seçmişti. 

Kral Büyük Kyros'un, Bozkırı ele geçirme planları olduğunu bilen Tomris; Bozkırdaki Sakaları ve diğer kabileleri Massaget Devleti altında birleştirmeyi başardı ve Kral Cyrus'a karşı güçlü bir ordu kurdu.

Kral Kiros, Massaget Devleti'ni savaşmadan ele geçirmek için bazı hileli yöntemlere başvursa da istediğini elde edemedi ve çok güçlü ordusuyla Bozkır üzerine bir sefer düzenledi.

Kıral Kiros’un Ordusunu, cesur Bozkır Savaşçılarından oluşan ordusuyla Tomris karşıladı. İki ordu arasında şiddetli çatışmaların yaşandığı savaşı, Tomris komutasındaki Bozkır savaşçıları kazandı ve bu savaşta Kral Kiros öldürüldü.

Böylece tarihe ilk kadın hükümdar olarak geçen Tomris, o zamanların en güçlü imparatorluğunun ordusunu yenerek, parlak bir zafer kazanan bir komutan olarak ta adını tarihe yazdırdı.

Peter Paul Rubensin çizdiği "Tehmire (Tomris) Efsanesi" eserinde Tehmire'nin (Tomris'in) Fars hükümdarı Kiros'un başını kan dolu kaba düşürmesi

Kazak kültüründe kuşaktan kuşağa aktarıla gelen Tomris efsanelerini konu alan, “Türk Tarihinin İlk Kadın Hükümdarı Tomris" adlı bir film çekildi. Kazakistan Devleti'nin katkılarıyla 2017 yılında çekimlerine başlanan filmin galası 25 Eylül 2019'da Kazakistan'ın Nur-Sultan kentinde gerçekleşti.

Birçok ülkede vizyona giren film büyük ilgi gördü ve büyük beğeni topladı. Fransa'da düzenlenen Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması'nda ödüle layık görüldü.

  Şafak Kavurmacı

Araştırmacı Yazar
Koloni Tarihi ve Askeri Araştırmaları Editörü

İngilizcesi, videonun altında

English below the video

DAHA FAZLA BİLGİ İÇİN: Bursa Objektif


Firsts in World History:

The First Female Ruler in World History, Steppe Queen Tomris

 

Tomris, known as the first female ruler in world history, BC. He was the ruler of the Massagetes, a Turkish state in the Central Asian Steppes in the 530s.

The Massagetae's neighbor was the Achaemenid Empire, the first Persian state. II, the founder and first ruler of this Empire. Cyrus was known as Cyrus the Great.

King Cyrus the Great, who captured the lands of the Medes, Lydians and the Neo-Babylonian Empire, established his Empire covering a wide area from the Middle East to Western Anatolia and chose Babylon as the center of the Empire.

Knowing that King Cyrus the Great has plans to take over the Steppe, Tomris; He managed to unite the Sakas and other tribes in the Steppe under the Massaget State and formed a powerful army against King Cyrus.

Tomris welcomed King Cyrus' Army with his army of brave Steppe Warriors. The war, in which there were fierce clashes between the two armies, was won by the Steppe warriors commanded by Tomris, and King Kiros was killed in this war.

Thus, Tomris, who went down in history as the first female ruler, made her name written in history as a commander who won a brilliant victory by defeating the army of the most powerful empire of those times.

A movie titled "Tomris, the First Female Ruler of Turkish History" was shot, which is about the Tomris legends that have been passed down from generation to generation in Kazakh culture. The premiere of the movie, whose shooting started in 2017 with the contributions of the State of Kazakhstan, took place on September 25, 2019, in Nur-Sultan, Kazakhstan.

The film, which was released in many countries, attracted great attention and received great acclaim. It was awarded at the International Feature Film Competition held in France.

Kaynak:

Cansever Kayapunar, Tarihten Bugüne Türk Kadını, Konferans Notları, Turan Kültür Merkezi Süleymaniye Kürsüsü, (10 Mart 2018).

 Eray Karatekir,  Pers Kralı Büyük Kyros’un (MÖ 559-530) Orta Asya Seferleri ve Ölümü, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Anabilim Dalı, 2015.

Heredot Tarihi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder