Türk Askerinin Birleşmiş Milletler (BM) ve Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) kapsamındaki görevleri gereği bulundukları ülkelerdeki Üs ve Unsurlar:
-Bosna-Hersek Türk Temsil Heyeti:
Türk Silahlı Kuvvetleri, 1994 yılında Bosna-Hersek'te Barışı Destekleme Harekâtı’na katılmıştır. Barışı Destekleme Harekâtı kapsamında; Türkiye, 19 ülkeden askerlerin bulunduğu Bosna Hersek'e Avusturya'dan sonra en fazla katkı sağlayan ikinci ülke konumunda.
Türk Silahlı Kuvvetleri; Motorlu Piyade Bölüğü, İrtibat ve İzleme Timleri ile NATO ve Birleşmiş Milletler karargâhlarında görevlerini yürütmektedir.
Bosna-Hersek Türk Temsil Heyeti'nin Bosna-Hersek'teki görevi; barış ve güvenlik ortamını korumak, yerel ve uluslararası kuruluşlarla işbirliğini geliştirmek, uluslararası sivil varlığını desteklemek ve Bosna Hersek Silahlı Kuvvetlerine eğitim desteği sağlamak.
Başkent: Saraybosna
Bosna Hersek hakkında bilgiler
Başkent: Saraybosna
Para birimi: Bosna-Hersek Markı
Resmi diller: Boşnakça, Sırpça, Hırvatça
Nüfus: 3.271 milyon (2021) Dünya Bankası
Ülke kodu: +387
Bosna-Hersek 1463-1878 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu'nun egemenliği altındaydı. Osmanlı döneminde pek çok Boşnak devlet idaresinde önemli görevlerde bulundu.
Zayıflayan Osmanlı İmparatorluğu'nu parçalamaya karar veren müttefiklerin, mali sıkıntı içinde olan İstanbul'a yaptığı baskılar sonucunda Bosna'daki Osmanlı yönetimi masada sona erdi ve Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun kontrolüne girdi.
Bosna-Hersek, II. Dünya Savaşı'ndan sonra yeni kurulan Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'ni oluşturan federe cumhuriyetlerden biri oldu. Yugoslavya'nın dağılmasının ardından 1992 yılında bağımsızlığını ilan eden Bosna-Hersek, Sırp toplumunun yeni kurulan devleti kabul etmemesi nedeniyle üç yıl sürecek Bosna Savaşı'na sürüklendi.
Savaş, 1995 yılında imzalanan Dayton Anlaşması ile sona erdi. Anlaşmaya göre ülkede barışın hayata geçirilmesi için Barış Uygulama Konseyi adı altında uluslararası bir konsey kuruldu.
Ülkenin siyasi yapısı 1995 yılında imzalanan Dayton Barış Anlaşması'na göre oluşturulmuştur. Söz konusu Anlaşma ve ekleri aynı zamanda ülkenin devlet sistemini ve Anayasasını da oluşturmuştur.
Bosna-Hersek Başkanlık Konseyi, üç kurucu halkı temsil etmek üzere seçilen üç üyeden oluşuyor ve Konseyin Başkanlığı, üç üye arasında sekiz aylık dönemler halinde dönüşümlü olarak görev yapıyor.
Bosna-Hersek, Balkanlar'da 51.197 km² yüzölçümüne sahip bir ülkedir. Hırvatistan kuzeyden, batıdan ve güneyden; Doğudan Sırbistan, güneyden Karadağ ile çevrili olup, Neum şehrinin de bulunduğu Adriyatik Denizi üzerinde sadece 20 km uzunluğunda limansız kıyı şeridine sahiptir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder