11 Eylül 2023 Pazartesi

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, İran ve Yunanistan Silahlı Kuvvetleri ile Karşılaştırmalı Analizi


İran ve Yunanistan ile karmaşık ve köklü tarihi bağlara sahip olan Türkiye; bölgesel manzaraya oldukça dinamik katkılarda bulunmaktadır. Bu ulusların silahlı kuvvetlerini incelediğimizde tarihsel etkileşimlerinin, savunma stratejileri üzerinde derin izler bıraktığını görüyoruz.

Yunanlıların, Türkler ile Yollarının Kesiştiği Önemli Bir Tarihi Kavşak

Türkler, yüzlerce yıl önce Anadolu'nun kapılarına dayandıklarındabugünkü Türkiye’nin bulunduğu coğrafyada, büyük bir çoğunluğu Yunanca konuşan Bizans İmparatorluğu bulunmaktaydı ve Yunanlılarla Türklerin ilk teması o günlerde başladı. Türklerin, İranlılar ile tanışıklığı ise, çok daha eski zamanlara dayanmaktaydı.

Türkiye, İran ve Yunanistan ile yüzlerce yıl sayısız savaşların yaşandığı aynı coğrafya üzerinde; savaşların izlerinden ziyade farklı medeniyetlerin kültürel etkileşimleri sonucu oluşan, çok değerli tarihi bir mirası paylaşıyor. Fakat geçen zaman, her ne kadar savaşların yeryüzündeki fiziki izlerini silmede başarılı olmuşsa da maalesef devletlerin hafızalarından silmeyi başaramamıştır. 

Türkiye, Bu İki Kadim Komşusuna Güvenebilir mi?

Aradan geçen çok uzun zamana rağmen günümüzde bile bu devletlerin fırsat buldukça Türkiye aleyhine sergiledikleri bazı olumsuz tutum ve davranışları, Türkiye'nin bu iki kadim komşusuna, tam olarak güven duymasını oldukça zorlaştırmıştır. Dolayısıyla askeri analize geçmeden önce, bu ülkeler arasında öne çıkan tarihi olaylara bağlı, güvensizlik ve düşmanlık ile karakterize edilen, tarihsel etkileşimlere kısaca değineceğiz. 

Ayrıca günümüz dünyasında aralarındaki; ideolojik, politik, ekonomik ve askeri alanlardaki, rekabete dayalı çekişmelere ve sınırları içeresindeki, birbirlerinin soydaşı olan nüfusun oluşturduğu risklerden kaynaklanan, kaygı ve kuşkuların, karşılıklı olarak politikalarına olan yansımalarından, yüzeysel olarak bahsedeceğiz.

Türkiye’nin; İran ve Yunanistan ile olan tarihsel bağlantılarını, güncel ilişkilerini ve bu ülkelerle askeri açıdan karşılaştırmalı analizini, Türkiye-İran ve Türkiye-Yunanistan olmak üzere iki başlık altında ele alacağız.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder