28 Ekim 2023 Cumartesi

Türk Silahlı Kuvvetleri Libya Görev Grubu Komutanlığı

 

Türkiye’nin, sınırları dışında asker bulundurma gerekçelerini, BM ve NATO kapsamında, ikili ilişkiler çerçevesinde ve milli güvenlik amaçlı olmak üzere üç başlık altında ele aldık.

İkili anlaşmalar sonucu Türk askerinin bulunduğu ülkeler; Libya, Azerbaycan, Katar Arnavutluk, Somali ve Sudan’dır.

Türk Askeri Libya Görev Grubu Komutanlığı:

Türk Askeri Libya Görev Grubu Komutanlığı; İç çatışmalar sonucu yıpranan Libya Silahlı Kuvvetlerini yeniden yapılandırmak, barış, huzur ve istikrarın tesisine katkı sağlamak maksadıyla Libya Silahlı Kuvvetlerine eğitim ve danışmanlık desteği vermektedir. Sağlanan bu destek sayesinde Libya’da çatışmalar sonlanmış, ateşkes sağlanarak siyasi süreç başlamıştır.

Türk Askeri Libya Görev Grubu Komutanlığında yer alan komando unsurları, muharebe destek ve muharebe hizmet destek unsurları ile Tajura Müşterek Eğitim Merkezi eğitici grubu, Kara Kuvvetleri Komutanlığı unsurları olarak, 4 farklı bölgede konuşlanmıştır.




Türk Kara Kuvvetleri Komutanlığı olarak, Libya’da birçok farklı branşta Libya Silahlı Kuvvetlerine eğitim verilmekte ayrıca Libya Silahlı Kuvvetlerinin teşkilatlanma faaliyetlerine destek sağlanmaktadır.

İç çatışmaların yaşandığı dönemde; üç adet Gabya sınıfı Türk firkateyninin, çatışmalar süresince, Trablus açıklarında bekleyerek hem hava savunmasına katkı sağladıklarını hem de olası deniz saldırılarını engelledikleri yönünde uluslararası yayınlarda haberler yer aldı.

Bazı uluslararası araştırma kuruluşları ise, Libya'nın batısında Cezayir ve Tunus sınırları yakınındaki, Ulusal Mutabakat Hükümeti kontrolünde olan El Watiyye Hava Üssü'nde henüz resmi olarak doğrulanmamakla birlikte Türk Silahlı Kuvvetlerine ait askeri bir gücün olduğunu ve Watiyye Üssü'ndeki genişletme çalışmalarının da bu üsse, Türk F-16'larının yerleştirilebileceğini iddia ediyorlar. Üs, Türkiye tarafından gönderilen, orta menzilli orta irtifa hava savunma füze sistemleriyle korunmaktadır.

Üste, Hafter’e karşı harekâtı başarıya ulaştıran SİHA ve hava savunma sistemleri mevzilendirilecek.

Hums Müşterek Deniz Eğitim Komutanlığı, Libya ve Türk Silahlı Kuvvetleri arasındaki dostluk ve iş birliği alanlarının geliştirilmesi ve Libya Deniz Kuvvetleri personelinin ihtiyaç duyduğu eğitim desteğinin sağlanması amacıyla Hums kentinde 25 Ağustos 2020'den bu yana faaliyetlerini sürdürüyor.

Libya ile askeri ilişkilerini her geçen gün arttıran Türkiye, Libya'da askeri üs kurmak için El Khums Limanı'nı 99 yıllığına kiraladı.

Limanda kurulacak askeri üsle, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki egemenliğinin pekiştirilmesi, Türk karasularının denetiminin arttırılması ve ticari gemilerin güvenliğinin sağlanması planlanıyor.

TSK’ya ait C-130 nakliye uçağı Misrata ile Vatiye Hava Üssüne uçuş gerçekleştirdi

Kiralanan liman ile Türk deniz yetki alanlarına karşı da önleyici savunma ve aynı zamanda da ticari gemilerin güvenliğini sağlayacak.

Libya’da, 19 Eylül'de gerçekleşen sel felaketine, en hızlı ve en fazla yardım eden ülke Türkiye oldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder