22 Ekim 2023 Pazar

Türkiye’nin Kosova’daki Askeri Gücü ve Sultan Murat Kışlası’nın Tarihçesi:

 

Bir önceki videomuzda, Bosna Hersek’i anlatmıştık. Bu Videoda ise konumuz KFOR içinde yer alan Türk askeri Gücü

Kosova’daki Türk Askeri varlığı, Türk Temsil Heyeti Başkanlığı olarak tanımlanır.

Beş yüz yıldan fazla Osmanlı İmparatorluğu idaresi altında huzur içinde yaşamış olan Kosova, Osmanlı mimari eserleriyle adeta süslenmiştir. 2008 yılında bağımsızlığını kazanan Kosova’nın, hemen her şehir ve kasabasında Osmanlı’nın izine rastlamak mümkündür.  

Prizren'in ilk Osmanlı eseri: Namazgah

Türkiye’nin Kosova’daki Askeri Gücünün karargâhı olan Sultan Murat Kışlası,  Osmanlı döneminde de kışla olarak kullanılmıştır. Kışlanın tarihçesiyle ilgili araştırma yaptığımızda bazı yabancı kaynaklarda ve Türkiye’nin önde gelen medya kuruluşlarına ait internet sitelerinde Kışlanın ismini, II. Murat’tan aldığına dair yanlış bilgilere rastladık!


Kışlaya,  Birinci Kosova Savaşı'ndan sonra, savaş meydanını gezerken, yaralı bir Sırp asker tarafından hançerlenerek şehit edilen ve iç organları, Priştine yakınlarında bir yere gömülmüş olan I. Murat Hüdavendigar’ın ismi verilmiştir.

14'üncü yüzyılda Yıldırım Bayezid tarafından, söz konusu yere, türbe inşa ettirilerek, "Meşhed-i Hüdavendigar" olarak adlandırılmıştır.


Sultan Murad Hüdavendigar Türbesi, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Diyanet Vakfı ile Kosova Kültür, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın katkılarıyla, 2005 yılında sekiz ay gibi kısa bir süre içinde restore edilmiştir.

13 Temmuz 1999 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin katıldığı, Kosova Barışı Destekleme Harekâtında; NATO üyesi 21 ve NATO üyesi olmayan 6 ülke olmak üzere, toplam 27 ülke görev yapmaktadır.

NATO üyesi 21 ve NATO üyesi olmayan 6 ortak ülke olmak üzere 27 ülkeden yaklaşık 4 bin 500'ün üzerinde uluslararası askeri personel görev yaptığı NATO'nun Kosova'daki Barış Gücü'nün komutanlığı, Tümgeneral Özkan Ulutaş'a devredildi.

Barış Gücü, Kosova Force komutanlığına Tümgeneral Özkan Ulutaş getirilddi.


Kosova Forcenin yirmi sekizinci Komutanı ve ilk Türk komutan. Priştine’de Kosova Force karargâhında düzenlenen törende, Türkiye ve İtalya'nın millî marşlarının okunmasıyla ardından Kosova Force komutanlık görevi, İtalyan Tümgeneral Angelo Michele Ristuccia'dan, Türk Tümgeneral Özkan Ulutaş'a devredildi



Mayıs 2007-Mayıs 2008 tarihleri arasında Türkiye, Güney Çok Uluslu Görev Kuvveti komutasını üstlenmiştir. Bir Motorlu Piyade Bölüğü, İrtibat ve İzleme Timleri ile NATO'nun Kosova'da yürüttüğü harekâtı destekleyen Türk Temsil Heyeti Başkanlığı Kuvvetleri, Kosova Silahlı Kuvvetleri unsurlarına eğitim desteği de sağlanmaktadır.

 Türk Özel Kuvvetleri Kosova’da:

Kosova’da meydana gelen olaylar sonrası, 2023 Haziran ayında NATO Türkiye’den takviye asker talebinde bulunmuştur. 3 Haziran 2023 tarihinde Milli Savunma Bakanlığı, “daha önceden NATO Kosova Gücüne ihtiyat birliği olarak tahsisli olan, 65’inci Mekanize Piyade Tugay Komutanlığımıza bağlı bir komando taburunun, Kosova’da bulunan Sultan Murat Kışlasına intikali planlanmıştır” açıklamasında bulundu.



Bu açıklamanın ardından, 4 Haziran 2023 tarihinde; taburunun ilk bölüğü, askeri teçhizatla birlikte karayoluyla Kosova'ya gönderildi. Özel kuvvetlerin ikinci bölümü ise, uçakla Çorlu askeri havaalanından Priştine'deki "Adem Yaşar" Uluslararası Havaalanına indi ve buradan da "Sultan Murat" Kışlasına intikalleri sağlandı.

Üçüncü videoda; Türkiye’nin, BM ve NATO Kapsamındaki görevleri nedeniyle, Lübnan, Afganistan, Mali, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde bulunan Türk Askeri Üs ve Unsurları analizi yer alacaktır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder