16 Kasım 2023 Perşembe

NATO ve AB, tamamlayıcı ve karşılıklı olarak güçlendirici roller oynamaktadır.


NATO ve Avrupa Birliği (AB), 2000'li yılların başından beri güçlü ortaklardır. İki kuruluş aynı değerleri ve zorlukları paylaşıyor ve uluslararası barış ve güvenliğin desteklenmesinde tamamlayıcı rollere sahip.
NATO ve AB, Rusya'nın Ukrayna'yı acımasız ve sebepsiz işgalini kınamada ve Ukrayna'nın BM Tüzüğü'nde yer alan meşru müdafaa hakkını desteklemede birleşmiştir.

20'den fazla ortak üye ülkesi bulunan NATO ve AB, tamamlayıcı ve karşılıklı olarak güçlendirici roller oynamaktadır. Ocak 2023'te her iki kuruluş da, NATO ile AB arasındaki ortaklığı daha da güçlendirmek ve genişletmek amacıyla AB-NATO İşbirliğine İlişkin üçüncü Ortak Bildirgeyi imzaladı ve işbirliğindeki ilerlemeyi düzenli olarak raporladılar.

NATO ve AB, askeri hareketlilik, denizcilik, siber savunma gibi konuların yanı sıra dezenformasyon kampanyalarından akut krizlere kadar hibrit tehditlere karşı dayanıklılığı artıracak önlemler üzerinde birlikte çalıştı. Artık iklim değişikliği ve yeni teknolojiler de dahil olmak üzere yeni alanlardaki işbirliklerini artırmanın yollarını arıyorlar; ve Çin'in Avrupa-Atlantik güvenliğine yönelik oluşturduğu zorluklar gibi ortak çıkarları ilgilendiren konularda siyasi istişareleri güçlendirmek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder